Boka tid: 073-556 32 16 eller Boka online

För avbokning senare än 24 timmar före inbokad behandling debiteras halva beloppet. Hänsyn tas till speciella skäl.

Mer om Ljumskbråck

Ljumskbråckskirugi Stiernstam Läkarsevice AB, Läkarhuset Göteborg

Ljumskbråck innebär en defekt i muskulaturen. Man får då en bula som buktar ut och ger besvär. Det kan endast åtgärdas med kirurgi. Inoperabla patienter kan prova bråckband som ibland kan lindra.

Vi beräknar att göra ca 400 bråckoperationer per år. Teknikerna skiljer sig beroende på typ av bråck , på patienternas allmäntillstånd samt önskemål.
Vi har en bred repertoar att erbjuda. Samtliga operationer utförs med implantation av nät vilket innebär spänningsfri teknik. Stor satsning görs för att lägga näten på insidan av defekten dvs preperitionellt. Detta kan göras med laparaskopisk teknik s.k. titthålskirurgi eller via minisnitt (ca 3 cm ). Denna aproach blir allt vanligare över hela världen och MMM Göteborg Kirurgi Center vill erbjuda de mest moderna metoderna för sina patienter.

Fördelarna är framförallt förkortad konvalecens, färre senbesvär med stramningar, smärta etc. samt utomordentligt låg recidivfrekvens.
Patienten går hem samma dag som operationen utförs och kan oftast återgå till arbetet inom en vecka ibland ännu tidigare beroende på typ av arbete. Vi kan också erbjuda operation i lokalbedövning framförallt om patienten är äldre eller har sjukdomar då man vill undvika narkos eller ryggbedövning.

Titthålskirurgi innebär att bråcket lagas från insidan varefter ett ganska mjukt nät limmas fast över defekten. En stor fördel är också att man då kan laga bråck på bägge sidor utan att patienten märker någon skillnad. För en viss typ av bråck ( femoralbråck ) är denna teknik överlägsen.

Inom kort kommer förhoppningsvis flertalet av patienterna att opereras på detta vis utom de som ej lämpar sig för narkos eller ryggbedövning.
Då kan vi istället reparera bråcket från framsidan med nät som appliceras på insidan via minisnitt.

Vi anstränger oss till det yttersta för att ligga i framkanten när det gäller bråckkirurgi och samarbetar med flera centra i Europa där man kommit mycket långt med de moderna teknikerna. Vi på MMM Göteborg Kirurgi Center är stolta över att kunna vara med i denna utveckling som gått mycket snabbt de sista åren.

Undertecknad har arbetat med laparaskopisk bråckkirurgi sedan 1990 och utvecklingen har verkligen gått framåt. En rad olika metoder har prövats men idag är nog alla överens om att den klart överlägsna metoden är där nätet läggs mellan bukhinnan och bukväggen. Det är en skonsam operation för patienten och ger mycket få komplikationer. Dessutom är utsidan orörd och skulle ett recidiv av bråcket uppstå är det mycket lätt att åtgärda då ingen ärrvävnad finns i området och anatomin är intakt. Vi strävar naturligtvis mot att undvika återfallsbråck överhuvudtaget. Förhoppningsvis är vi där inom kort.

Bertil Gustaf-Janson
Överläkare kirurgi
Stiernstam Läkarservice AB